Vakthundar eller inte

27.04.2014 10:53

Jag har sagt att jag ska skriva om vakthundar. Jag har skrivit om raser som Ca de bou och Sarplaninac.  Stora hundar med en utpräglad vaktinstingt.  Jag har dessutom skrivit om den mindre hunden Valpino Italiano, och utnämt den till en bra väktare. 

Men en fråga som jag väcktes av idag var:


Vad är egentligen en vakthund?


Det som jag påstår är en vaktund är en hund som är mycket misstänksamma mot främlingar.  En hund som skäller och tydligt markerar när någon går in på deras revir. 

Men dem hundar som har detta. 

Är det vakthundar?

Eller är det familjehundar som har kvar vaktegenskaper på grund av att dem tidigare har varit utpräglade vakthudar.


En utpräglad vakthund är en mycket misstänksam hund som visar sig vara mycket aggressiv.  Ett beteende som man får fram hos en hund genom att belöna den så fort den visar tänderna, skäller eller visar aggressivitet i form av kraftiga utfall.


För i tiden fick man fram utpräglade vakthundar genom att slå dem och misshandla sin hund. 

Detta sättet ledde snabbare fram till ett aggressivt beteende. Men det löpte också stor risk för ägaren. Vissa hundar som blev uppfostrade genom misshandel kom ihåg vem som slagit dem, och när rätt tid var inne kunde hunden gå till angrepp på sin ägare i en form av hämd.


Hämd beteende underviker man genom att belöna hunden med godis när den visar tänder, skäller, eller gör utfall mot människor.  

I detta fall är hunden fortfarande god vän med människan, eftersom den tror att den får godis. Den har bara lärt sig ett skräckinjagande bemötande mot främlingar, eftersom den fått belöning för detta beteende tidigare.


En hund som uppfostrats med godis är till bra vakt då den ser farlig ut. Men egentligen är den inte så falig.

Den farliga hunden är den som visar samma beteende men har uppfostrats med våld. 

Så för utpmstående som inte känner familjen eller hunden är det dumt att chansa och gå in.


Men som svar på frågan. 

Är dagens vakthundar utpräglade vakthundar?

Eller är dom sällskapshundar med vaktinstingt eftersom dem tidigare varit utpräglade vakthundar?


Dem flesta hundar idag är vanliga sällskapshundar. Det är ytterst få idag som uppfostrar sina hundar till att visa ett aggressivt beteende Det lilla dem har kvar som vakt, är för att deras förfäder tidigare varit utpräglade vakthundar som uppfostrats med antingen våld eller godis till ett aggressivt beteende.


En riktig vakthund kommer dessutom aldrig in i huset och är med familjen. En utpräglad vakthund är alltid ute och har i så fall en lite hundkoja eller något liknande att krypa in i.


Så ska jag nu dra en slutsats av detta, så handlar denna sida om sällskapshundar som har kvar vaktinstingt efter sina förfäder och om jakthundar.