Sarplaninac

23.04.2014 11:18

Mitt första inlägg kommer att handla om en ras jag inte känt till så länge. Det är en ras som dessutom är mycket ovanlig i Sverige. Men så fort jag såg denna ras och sedan har läst mycket om den så har den växt i mina ögon.

Man kan säga att Sarplaninac har blivit en favorit för mig. Därför får den rasen bli mitt första inlägg.


SARPLANINAC


Historia


Sarplaninacens förfäder sägs ha gjort en vandring från Tibet, till balkan och Makedonien där rasen är som störst idag.

Det sägs också att vissa hundar gjorde små avstickare under denna vandring och att det i sin tur ledde till skapandet av dagens Tibetanska Mastiff.

Detta lade också grund för gruppen molosserhundar, dit hör samtliga mastiffer. 

Rasen sarplaninac registrerades första gången internationellt 1939 med namnet Ilirski Ovcar. Men år 1957 fick rasen sitt nuvarande namn.


Om Sarplaninac


Sarplaninac är en herdehund/vakthund.

Rasen används förr till att vakta får mot björn och varg. Idag används den fortfarande som vakthund men inte enbart mot björn och varg, utan också mot människor och andra djur som inkräktar på dens revir, som inte bara är fårhagen utan hela trädgården. En sarplaninac är en mycket skarp väktare, det är en urhund och den följer sina instingter. Den är skapt för att vakta, har alltid används till vakt, och kommer därför också alltid att vakta. 

Det är en uppmärksam hund som har både öron och ögon öppna, den är observant på vad som händer i omgivningen och tvekar inte på att säga till med ett högt och ljudligt skall om det kommer någon för nära reviret. 

Sarplaninac är också en mycket smart hund som snabbt läser av sin omgivning.  Detta är en god egenskap för en vakthund. Den blir svårlurad och då också svår att passera.  

Men den använder också sin smarthet för att lura sin ägare. Det är ingen hund du tränar lydnad med i långa stunder. En Sarplaninac ser ofta genvägar och och lyckas på ett eller annat sätt komma undan. 

Men vet man hur man får sin Sarplaninac motiverad så är den mycket lättlärd. Det krävs att man har stort tålamod och mycket tid för att få bra kontakt och god kontroll på sin Sarplaninac. 

Men när den är på din sida så är den det för alltid. En Sarplaninac glömmer aldrig sin ägare. Den är lojal och kommer att ha uppsikt på vad som händer. Även om inte du ser din hund varge minut, så ser en Sarplaninac dig. 

En Sarplaninac gillar att ligga ute oavsett väder, helst uppe på en höjd med bra utsikt där den kan se allt som händer runt om.  

En Sarplaninac har lång päls och tjock underhull vilket gör att den klarar att vara ute i alla klimat. 

Trotts pälsens längd så krävs det inte mycket mer än borstning en gång i veckan.

Mankhöjden är mellan 55 och 65 cm och vikten mellan 35 och 45 kilo.


Att tänka på:

Sarplaninac är en utpräglad vakthund. Du kan inte få den helt lugn. Den kommer att skälla högt på främlingar som kommer för nära reviret. Inte bara människor utan även andra djur.

Tänk därför på vart du har närmnärmaste granne och vad grannarna har för husdjur. En sarplaninac vill springa lös på gården och det kräver att man bor på landet. Du kan inte ha en Sarplaninac i lägenheten eller radhus, då den garanterat stör grannarna.


Varför denna ras:

Jag gillar Sarplaninac just för att den har så stark vaktinstingt. Men det krävs att man bor på landet. Om det händer dig något så är det en hund som inte kommer att tveka det minsta på att försvara dig.

Den blir trogen sin familj och glömmer inte sin ägare.

Jag gillar intelligensen och den självständighet även om det sätter höga krav på mig som ägare.