Renrasig hund respektive Blandras hund

25.04.2014 09:01

Renrasig hund eller blandras, åsikterna är många om det ena är bättre eller sämre än det andra.

Förespråkarna av renrasiga hundar yrkar på vikten av att inte sprida rasbundna sjukdomar, och att valpar som är renrasiga är lättare att förutsäga sjukdomar, temperament och färg osv.

Medans de som talar för blandraser anser att uppfödare av renrasiga hundar endast vill käna pengar och försöker styra naturens gång.

Anledningen till att vi överhuvudtaget har olika hundraser är just därför att hundarna har fått para sig fritt genom tiden, och det har lett oss framåt i evolutionen. 

Så varför vill man plötsligt styra naturens gång?

Vad gör det om vi inte kan förutsäga valparna exakt?

Alla är ju egna individer. Vad är det som gör att vi vill ta ifrån var valps unikhet? Gör det verkligen något om valpen blir något man inte tidigare har sett.

Varför skulle blandraser ha större risk att visa aggressivitet?

Varge hund är en egen individ och oavsett om det är en blandras eller renrasig hund, så är det väll upp till var ägare att forma sin hunden. 

Om sen någon valp skulle få en klo förmycket eller om mamman dör så är det naturens gång, och uppdrag att anpassa sig själv.

Det har inte alltid varit självklart att man ska ha hund hemma. Och hur fungerade det förut när inte människan stod hunden nära.