Ca de bou

25.04.2014 00:11

Ca de bou.

Historia.

Det är en hund som inte är så gammal.  Engelsmännen började någon gång på 1600-talet korsa olika raser med sina egna, och i samband med det uppkom nya hundraser. Men det var först i början av 1900-talet som vi nämner Ca de bou som en egen ras ( Kom ihåg detta så förklarar jag mer om namnet om en liten stund )


Ca de bou har använts mycket till hund hundslagsmål. Det är också en poppulär ras att ha som tjur hetsare inför tjurfäktning. Och det är där ifrån den fått sitt namn. Ca de bou betyder tjurhund.

Men det vanligaste användningsområder och det den används mest till idag är vakt.


Namnet.

Ca de bou betyder som sagt tjurhund. Detta namn sägs rasen ha fått för att den använts som tjurhetsare. Detta var som sagt på 1900-talet. 

Men redan 1713 anser engelsmännen att namnet fans.  Rasen användes då som stridshun när england tog över Barcelona.

Häng med nu,

Barcelona ligger i Katalonien ( som är en del i Spanien ) i Katalonien hade man på den tiden ett eget språk som lade grund till dagens katalonska.

Och dem som kan katalonska idag vet också att namnet Ca de bou betyder tjurhun. Därför borde hunden varit med redan på 1700-talet som strids hund och fått sitt namn då. 

Ska man gå ännu djupare med det här namnet så hade kung James olika mastiffer som väktare för sina båtar när dem startade handel mellan öarna i ögruppen Balearerna någon gång på 1200-talet. 

Ca de bou tros vara en korsning mellan engelsk mastiff och Perro de Toro, som båda två är hundraser som fans då. Så korsningen mellan hundraser som engelsmännen påstår ha startat på 1600-talet kanske startade redan på 1200-talet.


Välj själv när rasen Ca de bou kom till. För mig spelar det mindre roll. Det är hur som helst en fin hund med bra temperament och goda vakt egenskaper. 

Det ska tilläggas att bra temperament gäller främst toleransen av människor, Ca de bou är en egensinnig ras. Det är inte önskvärd att ha två tikar eller två hanar tillsammans. 

Rasen har en mankhöjd på mellan 50-60 cm och ska väga mellan 30 och 40 kilo. Färgerna är brindle, fawn eller svart.


I den här texten blev det mest historia.  Men jag valde det eftersom det är det jag gillar med rasen. En ras som man kan berätta så mycket mer om än bara utseende, temperament och om den är lättlärd eller inte.


Ett alternativt namn är Perro dogo mallorquín.